Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Βοήθεια, τα παιδιά μας! του Θοδωρή Αντωνόπουλου, protagon.gr

Πλύση εγκεφάλου”, “προπαγάνδα” κι “οργουελιανό ολοκληρωτισμό” χαρακτηρίζει η αρθρογράφος της Daily Mail Μέλανι Φίλιπς το αίτημα μιας μεγαλύτερης ευαισθησίας και προσοχής από τους εκπαιδευτικούς απέναντι σε “διαφορετικούς” μαθητές...

“Η κυβέρνηση σιγοντάρει την πλύση εγκεφάλου των παιδιών μας από το αδίστακτο γκέι λόμπι και την καταστροφή της νορμάλ σεξουαλικότητας... Η ομοφυλοφιλία κοντεύει να γίνει υποχρεωτική... Στη γεωγραφία, οι μαθητές θα μελετούν τα αίτια της μετακίνησης των ομοφυλόφιλων από την επαρχία στις πόλεις. Στα μαθηματικά θα εντρυφούν σε στατιστικές αναφορικά με την γκέι ποσόστωση στον συνολικό πληθυσμό. Στη βιολογία θα επικεντρώνονται σε είδη όπως ο ιππόκαμπος κι ο αυτοκρατορικός πιγκουίνος, όπου τα αρσενικά κατέχουν κυρίαρχο ρόλο στην ανατροφή των μικρών... Η ισότητα απέκτησε οργουελιανό νόημα... Πρόκειται για προπαγάνδα με το πρόσχημα της εκπαίδευσης!” Κάπως έτσι η Μέλανι Φίλιπς ξεσήκωσε πρόσφατα την γκέι κοινότητα της Βρετανίας. Αφορμή ήταν πληροφορίες ότι στο υπουργείο Παιδείας υπάρχουν σχέδια να “ενθαρρυνθούν” οι δάσκαλοι να “λαμβάνουν περισσότερο υπόψη” τους γκέι μαθητές τους. Πλήθος επιστολές και μηνύματα διαμαρτυρίας έφτασαν στη εφημερίδα της που τα τελευταία χρόνια έχει υιοθετήσει μια μάλλον εχθρική πολιτική απέναντι στα LGBT δικαιώματα αλλά και τα δικαιώματα... γενικώς. Η μέσω πολιτειακών θεσμών προώθησή τους ταράζει, βλέπετε, το νεοφιλελεύθερο μοντέλο διακυβέρνησης που τρέμει στην ιδέα οποιουδήποτε “έξτρα” κόστους...
Είναι προφανές ότι η καλή δημοσιογράφος, που μάλιστα χαρακτηρίζει την ομοφυλοφιλία “lifestyle”(!) δεν έχει γκέι παιδιά ή ανίψια, ούτε εκείνη ούτε κάποια φίλη της. Διαφορετικά, κάτι θα είχε ακουστά για το σχολικό “bullying” (τους λεγόμενους “σχολικούς τσαμπουκάδες”, συχνότατος στόχος των οποίων είναι οι μαθητές που “αδερφίζουν”. Κάτι θα ήξερε για τα ατέλειωτα βασανισμένα μερόνυχτα παιδιών που πάνω που ανακαλύπτουν το ομορφότερο των συναισθημάτων, διαπιστώνουν ότι ο έρωτας στη δική τους εκδοχή είναι βρώμικος, ανήκουστος, “απαγορευμένος”. Κάτι θα είχε πληροφορηθεί για τις συχνές αυτοκτονίες γκέι εφήβων που πέρσι μάλιστα πήραν διαστάσεις “επιδημίας”, υποχρεώνοντας ακόμα και τον πρόεδρο Ομπάμα να συμμετάσχει στην καμπάνια “It Gets Better” και υπενθυμίζοντας πόσο εύθραυστος παραμένει ο υπέροχος καινούργιος κόσμος της γκέι απελευθέρωσης.
Είναι δυστυχώς αλήθεια: Παρά την απενοχοποίηση της ομοφυλοφιλίας και την κατάκτηση τόσων δικαιωμάτων – ή ακριβώς εξαιτίας όλων αυτών -, η λεκτική, ψυχολογική, κάποτε και σωματική βία που αντιμετωπίζουν οι ομοφυλόφιλοι μαθητές (αλλά ενίοτε και δάσκαλοι) έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας διεθνώς. Οι συνέπειες γι' αυτά τα παιδιά είναι βαριές: ψυχικά τραύματα, απομόνωση, κοπάνες, αυτοκτονικές τάσεις... Κι αν αυτά συμβαίνουν σε χώρες όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ, σκεφτείτε πόσο χειρότερα μπορεί να είναι κάποτε τα πράγματα σε χώρες σαν την Ελλάδα απ' όπου απουσιάζει κι αυτό ακόμα το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής. Οι “Εκπαιδευτικοί κατά της Ομοφοβίας (omofovia@hotmail.com) θα μπορούσαν να διαφωτίσουν κάθε ενδιαφερόμενο. “Η ομοφυλοφιλία είναι απλώς μια λαϊφστάϊλ επιλογή”,
Είστε λάθος κ. Φίλιπς μας, εσείς και οι όμοιοί σας. Για να μην πω επικίνδυνοι, υποψήφιοι ηθικοί αυτουργοί ρατσιστικών εγκλημάτων. Ίσως υπάρχουν πράγματι υπερβολές(;) στην “LGBT ατζέντα”, αν και το πιθανότερο είναι πως απλώς δεν την αντέχετε... έτσι κι αλλιώς. Θα συμφωνήσω πως υπάρχουν όντως άνθρωποι στην γκέι κοινότητα – όπως άλλωστε σε κάθε ανθρώπινη κοινότητα - που συναγωνίζονται σε αλαζονεία, χυδαιότητα κι εμπάθεια την “απέναντι” πλευρά”. Αλλά όσοι υπήρξαμε παθόντες και... μαθόντες, εκπαιδευτικοί, γονείς ή μαθητές, δεν πρόκειται ν' ανεχτούμε καμια ακόμα γενιά να ζήσει τα καλύτερά της χρόνια μέσα στο φόβο, την ανασφάλεια και την απαξίωση για να δικαιολογήσει έπειτα τις αντιλήψεις σας περί “προβληματικών προσωπικοτήτων” που διαθέτουν ωστόσο... ελκυστικό lifestyle, όπως γράφετε. Αλλά αλήθεια, εσείς πώς θα ήσασταν άραγε σήμερα αν μεγαλώνατε κάπως “έτσι”;

*Ο Θοδωρής Αντωνόπουλος είναι δημοσιογράφος. 

http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.sex&id=5016

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Σοκολατένιες εμπειρίες στην Αθήνα!

http://childrensdirectory.net/tag/birthday-parties/


Mια «Ανοιχτή Αγκαλιά» για τη σοκολάτα υγείας Παυλίδη

Η Μ.Κ.Ο. «Ανοιχτή Αγκαλιά» ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 150 χρόνια λειτουργίας της σοκολατοποιίας Παυλίδης με ένα ιδιαίτερο τρόπο. Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 29 και 30 Ιανουαρίου πίσω από το Εργοστάσιο Παυλίδη(Πειραιώς 135, Αθήνα, με ώρες λειτουργίας 10.00 έως 20.00.)  η «Ανοιχτή Αγκαλιά» θα διαθέσει αναμνηστικά προϊόντα της σε ειδικό περίπτερο στο Μουσείο Σοκολάτας. Επίσης η διάσημη σοκολατοποιία δημιούργησε ειδική επετειακή συσκευασία με το λογότυπο της Μ.Κ.Ο. «Ανοιχτή Αγκαλιά», που περιέχει 3 σοκολάτες Υγείας Παυλίδη των 100γρ., από τις πωλήσεις της οποίας το 10% των εσόδων θα προσφερθεί στην «Ανοιχτή Αγκαλιά». Με αυτό το τρόπο η «Ανοιχτή Αγκαλιά» θα βοηθηθεί στο δύσκολο έργο της να βελτιώνει τις συνθήκες νοσηλείας των παιδιών με χρόνιες παθήσεις.
Το εν λόγω πρωτότυπο Μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του δίνοντας τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να ζήσουν μια μοναδική σοκολατένια εμπειρία. Στο μουσείο, που τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Αθηναίων, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την ιστορία της διάσημης Σοκολάτας από το 1861 μέχρι σήμερα, να αποκτήσουν μία πρώτη ιδέα για το πώς λειτουργεί η γραμμή παραγωγής στο Εργοστάσιο Παυλίδη, να δουν την έκθεση συσκευασιών Υγείας Παυλίδη που φοιτητές του Κολεγίου Βακαλό Art & Design δημιούργησαν αποκλειστικά για την επέτειο των 150 χρόνων και, φυσικά, να απολαύσουν σοκολατένιες λιχουδιές.
Επιπλέον, οι μικροί επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παίξουν και να απασχοληθούν δημιουργικά σε δραστηριότητες ειδικά σχεδιασμένες από το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο.
ένα άρθρο των πρωταγωνιστών.


http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.draseis&id=5040 

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

4η ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΙΔΙΚΟΥ & ΕΦΗΒΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ




Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) και το Υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠΠΟΤ) διοργανώνουν,  με τη συνεργασία των εκδοτών παιδικού - εφηβικού βιβλίου και του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (ΙΒΒΥ), την 4η Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου. Η Έκθεση θα πραγματοποιηθεί από τις 28 έως τις 31 Ιανουαρίου 2011 στις εγκαταστάσεις της HELEXPO, στο Μαρούσι.
Στη διάρκεια αυτού του τετραημέρου, οι μικροί και οι μεγάλοι επισκέπτες της Έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία ν’ αγκαλιάσουν τα βιβλία και να ταξιδεύσουν μαζί τους στον υπέροχο κόσμο της παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας. Πρόκειται για μια ξεχωριστή συνάντηση που όχι μόνον κεντρίζει το ενδιαφέρον των παιδιών αλλά και διευρύνει τους ορίζοντές τους μέσα από τη γραφή και την ανάγνωση.
Η 4η Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου αποτελεί σημείο επαφής με συγγραφείς και εικονογράφους, εκδότες και άλλους επαγγελματίες από τον χώρο του ελληνικού βιβλίου. Είναι ακόμη μια πρόκληση για να παρακολουθήσουν οι επισκέπτες μια σειρά από ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις στο πλαίσιο του πλούσιου πολιτιστικού προγράμματος.


Τι θα βρει ο επισκέπτης στην Έκθεση
  • Όλη τη βιβλιοπαραγωγή της χρονιάς για όλες τις ηλικίες και όλα τα γούστα.
  • Πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα στην Παιδική Γωνιά
    (5-12 ετών) και στη Γωνιά των Εφήβων (12-17 ετών). Περισσότερες από 150 εκδηλώσεις: συναντήσεις με συγγραφείς και εικονογράφους, εργαστήρια δημιουργικής γραφής, παρουσιάσεις βιβλίων, θεατρικά, μουσικά και εικαστικά δρώμενα κ.ά.
  • Γωνιά Εκπαιδευτικών και Γονέων: ημερίδες, σεμινάρια, εργαστήρια.
  • Περίπτερο του mikrosanagnostis.gr, του νέου κόμβου του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου για παιδιά.
  • Γωνιά Οδυσσέα Ελύτη, 100 χρόνια από τη γέννησή του.

Ανοικτή στο κοινό από 9.00 - 20.00
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ
 

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

"Παραμυθένιες" εικόνες (απoχή από την Disney και την Barbie...)

Το ερώτημα του τι τελικά γνωρίζουν τα παιδιά από την παιδική λογοτεχνία, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και της "εμπορικού πολλαπλασιασμού της παιδικής λογοτεχνίας", είναι ένα μεγάλο ερώτημα που θα μελετηθεί σε επόμενες αναρτήσεις. Προς το παρόν, ρίξτε μια ματιά σε εικόνες παραμυθιών που δε θα συναντήσετε εύκολα σε cd, πιατάκια, πλαστικά μοντέλα και τσίχλες, παγωτά, αρκουδάκια, σετ μαρκαδόρων κ.λ.π....


commons.wikimedia.org
library.thinkquest.org

compendium.carolan.info

 
grimmsfairytales.us

flickr.com
 
 hollywoodgo.com

flickr.com




Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Ας Μιλήσουμε για όσα Νιώθουμε!






"Κυρία, τι είναι ο εαυτός μου;"....
"Πήγαινε στον καθρέφτη της τάξης και θα βρεις την απάντηση..."

Όλα ξεκίνησαν από τον παραπάνω διάλογο. 
Η Αθηνά πήγε στον καθρέφτη, βρήκε τον εαυτό της και άρχισε να τον παρατηρεί.
'Ενα- ένα, τα προνήπια πήγαν στον καθρέφτη και παρατήρησαν τους εαυτούς τους...
Μετά, ξεκίνησε ένα παιχνίδι με γκριμάτσες που αποδείχτηκε άκρως απολαυστικό. 
Τα παιδιά χρησιμοποίησαν το πρόσωπό τους για να κάνουν πως λυπούνται, πως χαίρονται, πως φοβούνται.
Με αφορμή όλα αυτά, τους παρουσίασα το βιβλίο "Αυτό Που Νιώθω", το οποίο ξεφυλλίσαμε μαζί, βλέποντας ένα σωρό συναισθήματα που όλα τα παιδιά είχαν νιώσει κάποια στιγμή, χωρίς όμως να ξέρουν τι νιώθουν.
Το βιβλίο αποτέλεσε μια πολύ ωραία αφορμή για να μιλήσουμε για τα συναισθήματα. Γνωρίσαμε τα συναισθήματά μας (θυμός, χαρά, λύπη, ντροπή, ζήλεια και πολλά άλλα), μιλήσαμε για τους λόγους που μας κάνουν να νιώθουμε διάφορα συναισθήματα και μοιραστήκαμε εμπειρίες πλούσιες σε συναισθήματα.
Το πιο σημαντικό από όλα ήταν οτι τα παιδιά συνειδητοποίησαν πως, κάποιες φορές στη ζωή τους, όλοι έχουν νιώσει χαρά, λύπη, θυμό, ντροπή, ζήλεια ή ενθουσιασμό. Μπορεί οι λόγοι να είναι διαφορετικοί, τα συναισθήματα όμως είναι ίδια.
Η παραπάνω ανακάλυψη βοήθησε τα παιδιά στο να εκφραστούν εύκολα και να μιλήσουν για τα συναισθήματά τους με ειλικρίνεια.
"Ζηλεύω όταν η μαμά μου παίρνει αγκαλιά το μωρό"
"Φοβάμαι όταν κλείνουν το φως στο δωμάτιό μου"
"Χαίρομαι όταν με παίζουν οι φίλες μου"
"Ενθουσιάζομαι όταν μου φέρνουν δώρα"
"Ντρέπομαι όταν με μαλώνουν"
Δυνατές και τρυφερές στιγμές σε μία τάξη νηπιαγωγείου...
Πόσο πολύ αξίζουν;...

Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Σχολείο μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων: ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ!


 
Μετά από δύο ολόκληρες εβδομάδες στο σπίτι, σε εκδρομές, στο χωριό, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας (και όχι μόνο) συνηθίζουν στους ρυθμούς των διακοπών...
Περνούν περισσότερο χρόνο με τους γονείς και τα υπόλοιπα συγγενικά τους πρόσωπα κι έτσι η μετάβαση από το σπίτι στο σχολικό περιβάλλον μπορεί να συνοδεύεται από έντονη άρνηση, γκρίνια και κλάμα.
Ψυχραιμία! Η παραπάνω συμπεριφορά είναι αναμενόμενη και απόλυτα φυσιολογική!
Εκείνο που χρειάζεται, από την πλευρά των γονέων, είναι ψυχραιμία και υπομονή. Δώστε ένα χρονικό περιθώριο στα παιδιά σας ώστε να προσαρμοστούν στο νέο τους πρόγραμμα και στις απαιτήσεις του σχολείου. Εξηγήστε στα παιδιά σας πως θα συνεχίσετε να είστε κοντά τους και ενθαρρύνετέ τα στο ξεκίνημα του σχολείου.
Καλή συνέχεια της σχολικής χρονιάς!

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Το Χαρισματικό Παιδί






Η ανατροφή του χαρισματικού παιδιού αποτελεί μια συναρπαστική εμπειρία, αλλά ταυτόχρονα είναι μια μεγάλη πρόκληση για τους γονείς του. Η περίπτωση του χαρισματικού παιδιού είναι πολύπλοκη κι έτσι το χαρισματικό ή προικισμένο παιδί απαιτεί έναν ξεχωριστό τρόπο προσέγγισης και ανατροφής.
Η ανάπτυξη του χαρισματικού παιδιού χαρακτηρίζεται από μία "ασυγχρονία". Αυτό σημαίνει πως οι εξελιγμένες γνωστικές ικανότητες αυτού του παιδιού δημιουργούν εμπειρίες και γνώσεις που δεν ακολουθούν την κλασική αναπτυξιακή διαδικασία του ανθρώπου. Η μοναδικότητα των χαρισματικών παιδιών τα καθιστά ευάλωτα και απαιτούνται ειδικές μέθοδοι τόσο στην ανατροφή του, όσο και στην εκπαίδευσή του ( The Columbus Group, 1991, Morelock, 1992).
Τα προικισμένα παιδιά αναπτύσσονται γνωστικά και συναισθηματικά πολύ πιο γρήγορα από τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας τους, γεγονός που δυσκολεύει ιδιαίτερα τα προικισμένα παιδιά. Ένα προικισμένο παιδί 5 ετών είναι σε θέσει να παράγει ιδέες ενός οχτάχρονου παιδιού. Παρόλα αυτά ένα προικισμένο πεντάχρονο παιδί έχει συγκεκριμένη σωματική ανάπτυξη που το εμποδίζει να κάνει πράξη τις ιδέες του.
Άλλη μία δυσκολία που αντιμετωπίζουν τα προικισμένα παιδιά είναι η ανικανότητά τους να διαχειριστούν συναισθηματικά όλες αυτές τις παραπάνω πληροφορίες που έχουν στο μυαλό τους.
Τα προικισμένα παιδιά έχουν την τάση να παίζουν πιο δύσκολα παιχνίδια από τα παιδιά της ηλικίας τους και συχνά το γνωστικό τους επίπεδο στο σχολείο είναι πολύ ανώτερο των υπολοίπων. 

Σημάδια ενός προικισμένου παιδιού 
(Linda Kreger Silverman, www.childdevelopmentinfo.com) :

Ασυνήθιστη εγρήγορση κατά τη βρεφική ηλικία
Μικρότερη ανάγκη για ύπνο από τη βρεφική ηλικία
Χαμόγελα και σημάδια οτι αναγνωρίζει τα πρόσωπα που το φροντίζουν από τη βρεφική ηλικία
Έντονες αντιδράσεις στον πόνο, στο θόρυβο, στην απογοήτευση
Εξαιρετική μνήμη
Απόλαυση και ταχύτητα μάθησης
Έγκαιρη γλωσσική ανάπτυξη 
Γοητεία απέναντι στα βιβλία
Εξαιρετική αίσθηση του χιούμορ
Αφηρημένη σκέψη και ικανότητα επίλυσης προβλημάτων
Ζωηρή φαντασία
Περιέργεια
Ευαισθησία και συμπόνια  


Το χαρισματικό παιδί και το περιβάλλον του

Οι γονείς που ασχολούνται με το χαρισματικό παιδί τους μπορούν να προσφέρουν σε αυτό ένα πλήθος ευκαιριών προκειμένου να ξεδιπλώσει τα ταλέντα του. Είναι σημαντικό να βρίσκονται κοντά στο παιδί, να παρατηρούν τις κλίσεις του και να το ενθαρρύνουν να ανακαλύψει τις ικανότητές του.
Όσον αφορά στο σχολείο, ο δάσκαλος του χαρισματικού παιδιού καλείται να διαμορφώσει το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα με τέτοιο τρόπο ώστε να ανταποκρίνεται στις ικανότητες του παιδιού παρέχοντάς του πολλές ευκαιρίες για να αναπτύξει τα ταλέντα του. Ο δάσκαλος οφείλει να σεβαστεί την ιδιαιτερότητα του χαρισματικού παιδιού προσέχοντας ώστε να μην περιθωριοποιηθεί, αλλά ούτε και να νιώσει μειoνεκτικά απέναντι στους συμμαθητές του.
Γενικότερα, το χαρισματικό παιδί χρειάζεται στήριξη και ενθάρρυνση τόσο από τους γονείς του, όσο και από το σχολείο του. Η μοναδικότητά του είναι καλό να γίνει σύμμαχος του παιδιού και όχι ένας παράγοντας που θα επηρεάσει αρνητικά την προσωπικότητα και τη συμπεριφορά του.



πηγή: http://www.childdevelopmentinfo.com/learning/gifted_children.shtml