Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Κλασικά, αλλά ανατρεπτικά παραμύθια (μέρος 1ο)



Το γεύμα των λύκων
Κείμενο-εικονογράφηση: Geoffrey de Pennart
Μετάφραση: Γιάννης Παπαδόπουλος,
Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 1999



Από τους αγαπημένους συγγραφείς των παιδιών, γνωστός για τις ανατροπές που επιχειρεί στα κλασικά παραμύθια, ο Geoffrey de Pennart (Ο λύκος ξαναγύρισε) διηγείται εδώ με χιούμορ και ευρηματικότητα την ιστορία μιας παράξενης φιλίας ανάμεσα σε έναν λύκο και σε ένα γουρουνάκι. Μιας φιλίας που εξελίσσεται απροσδόκητα καθώς ο λύκος έχει στην αρχή πιάσει το γουρουνάκι και καλεί την οικογένειά του για να το φάνε όλοι μαζί σε κυριακάτικο γεύμα. Μέσα από ένα λιτό ευφάνταστο κείμενο και μια σειρά καλοδουλεμένους χαρακτήρες, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται ένα πολυτάλαντο γουρουνάκι που ξέρει να μαγειρεύει, να παίζει μουσική και να διορθώνει παλιά αυτοκίνητα, ο Pennart προβάλλει την αξία της συντροφικότητας, της δημιουργικότητας και της ψυχραιμίας. Από τα καλύτερα βιβλία του γάλλου συγγραφέα που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά. Εξυπνο και διασκεδαστικό, προσαρμοσμένο στις παιδαγωγικές απαιτήσεις ενός διαρκώς μεταβαλλόμενου κόσμου.
(από 4 ως 8 χρόνων) 

Οταν ο Κούκος
Κείμενο-εικονογράφηση Μπέκη Μπλουμ Εκδόσεις Ζεβρόδειλος, 1999


 Τα ζώα του δάσους πρωταγωνιστούν και στο ρομαντικό παραμύθι που έγραψε και εικονογράφησε η Μπέκη Μπλουμ, η ελληνικής καταγωγής εκδότρια του Siphano Picture Books, βρετανικού εκδοτικού οίκου με αξιόλογη παρουσία στον χώρο του ποιοτικού παιδικού βιβλίου. Πρόκειται για την ιστορία του Κούκου που «δουλειά του ήταν να λέει την ώρα». Ηρθε λοιπόν στο δάσος με το ρολόι του, έχτισε ένα όμορφο σπιτάκι και άρχισε να διαλαλεί κάθε τόσο: «Ακριβώς, και τέταρτο, και μισή, παρά τέταρτο». Η ζωή των ζώων αναστατώθηκε, όλα έγιναν βιαστικά χωρίς να το καταλάβουν και έμαθαν «λέξεις δύσκολες», όπως «προγραμματισμός» και «συνέπεια». Ωσπου μια ημέρα ο Κούκος συνάντησε μια όμορφη Κουκίνα. Δυνατό και εκφραστικό, το ασυνήθιστο παραμύθι της Μπέκη Μπλουμ συνοδεύεται από αέρινες εικόνες και χτίζει για τα παιδιά μια ζεστή φωλιά με υλικά την τρυφερότητα και την ποίηση.
(από 5 ως 8 χρόνων) 

Η Αργοναυτική Εκστρατεία
Κείμενο-εικονογράφηση Σοφία Ζαραμπούκα
Εκδόσεις Κέδρος, 1999



Σε διαφορετικό κλίμα οι πολύχρωμες ζωγραφιές της Σοφίας Ζαραμπούκα εισάγουν σιγά σιγά τα παιδιά στην αισθητική της αφαίρεσης. Στο τελευταίο βιβλίο της ­ μετά την ελληνική μυθολογία, τον Αριστοφάνη και τον Ομηρο ­ η πασίγνωστη εικονογράφος και συγγραφέας παιδικών βιβλίων στρέφεται στην Αργοναυτική Εκστρατεία και ζωντανεύει τις θρυλικές περιπέτειες του Ιάσονα και των συντρόφων του. Με τολμηρά χρώματα, λιτές φόρμες και απλά κείμενα που καταγράφουν βήμα βήμα τη δύσκολη πορεία από την Ιωλκό στην Κολχίδα και πάλι πίσω μέσω του ποταμού Ιστρου.
(από 8 ως 11 χρόνων) 

Ο παππούς μου κι εγώ
Μαίρη Μεταξά-Παξινού
Εικονογράφηση Λήδα Βαρβαρούση
Εκδόσεις Κέδρος, 1998




Παιδικό αφήγημα που ξετυλίγει σε πρώτο πρόσωπο τη σχέση ενός μικρού αγοριού με τον παππού του. Εναν παππού διαφορετικό από τους άλλους, που τον περιμένει κάθε Παρασκευή έξω από την πόρτα του σχολείου για να το σκάσουν μαζί με μια παλιά ασημένια Φορντ. Ανάμεσα στις βόλτες στην εξοχή, στα ανεπανάληπτα βράδια στη σκηνή και στα μυστικά του ψαρέματος ο παππούς μαθαίνει στον εγγονό του να ανακαλύπτει τις απλές χαρές της ζωής. Και όταν αρρωσταίνει τον προετοιμάζει σιγά σιγά για τον θάνατό του. Αν και ο μικρός αφηγητής της Μαίρης Μεταξά μοιάζει να μιλάει και να σκέφτεται σαν μεγάλος, ο παππούς παραμένει ένας γοητευτικός και ενδιαφέρων ήρωας που μεταγγίζει στα παιδιά ένα απόσταγμα τρυφερότητας και παιδαγωγικής ευαισθησίας. Το βιβλίο είναι το πρώτο μέρος μιας τριλογίας με θέμα την καθημερινή παιδική εμπειρία.
(από 9 ως 11 χρόνων) 

πηγή: http://www.tovima.gr/books-ideas/article/?aid=112500 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου