Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Ψαγμένα δώρα για έξυπνα παιδιά..


 Νομιζω οτι σιγά σιγά μπαίνουμε όλοι στο πνεύμα των Χριστουγέννων. Η τηλεόραση μας θυμίζει πως τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, οι πρώτες βιτρίνες στολίζονται γιορτινά, τα μαγαζιά με είδη σπιτιού εξοπλίστηκαν με τα πρώτα χριστουγεννιάτικα στολίδια και το ραδιόφωνο άρχισε να παίζει χριστουγεννιάτικες μελωδίες. Αν βοηθούσε ο καιρός και μας έφερνε κρύο και χιόνι (για να είμαι ειλικρινής, λατρεύω τον ήλιο αυτών των ημερών), τότε θα μπορούσαμε να μπούμε για τα καλά σε χριστουγεννιάτικο κλίμα.
Τα παιδιά έχουν αρχίσει να ονειρεύονται τα δώρα των γιορτών και αυτό ακριβώς είναι το θέμα αυτού του άρθρου.
Καταλαβαίνω πως είναι πολύ δύσκολο να αποφύγει κανείς τα παιχνίδια που είναι στη μόδα και που προσελκύουν τα παιδιά, ωστόσο κάποια από τα δώρα που θα επιλέξετε μπορούν να έχουν έναν άλλον χαρακτήρα. Πιο "ποιοτικό" και λιγότερο "καταναλωτικό".
Στην αγορά υπάρχει μια πληθώρα παιχνιδιών που απευθύνονται σε παιδιά που σκέφτονται, σε παιδιά που δημιουργούν, σε παιδιά που έχουν άποψη.
Ένα τέτοιο παιχνίδι μπορεί να είναι ένα κουκλόσπιτο. Ένα κουκλόσπιτο προσφέρει πολλά στο παιδί: Του δίνει δυνατότητα να προβληματιστεί για τον τρόπο που θα τοποθετήσει τα έπιπλα και τα αντικείμενα του σπιτιού κι έτσι το παιδί καλλιεργεί τη μαθηματική του σκέψη, ενώ παράλληλα μαθαίνει να παίρνει πρωτοβουλίες σχετικά με την αισθητική του σπιτιού του. Ακόμη, με ένα κουκλόσπιτο το παιδί αναπτύσσει τον προφορικό του λόγο γιατί μέσα από τις κούκλες νιώθει ελεύθερο να μιλήσει και να εκφραστεί.
Άλλο έναι παιχνίδι που αποτελεί "καλό" και ποιοτικό δώρο είναι το παζλ. Το παζλ βοηθά το παιδί να οργανώσει τη σκέψη του, να σκεφτεί λογικά και να κάνει συνδυασμούς. Ακόμη, το βοηθά να συγκεντρωθεί και του προσφέρει τη χαρά της δημιουργίας.
Το κλασικό τρενάκι είναι ακόμα ένα παιχνίδι που προωθεί τη μαθηματική σκέψη του παιδιού καθώς  το βοηθά  να προσανατολίζεται στο χώρο και να σχεδιάζει διαδρομές.
Υπάρχουν πολλά παιχνίδια που μπορεί να μη διαφημίζονται την τηλεόραση, μπορεί να μην πρωταγωνιστούν στις βιτρίνες των καταστημάτων, μπορούν όμως να προσφέρουν πολλά σε ένα παιδί. 
Οι γονείς καλούνται  να βοηθήσουν τα παιδιά τους να εκτιμήσουν εκείνα τα δώρα που σκοπό έχουν τη χαρά της δημιουργίας  και όχι την ικανοποιήση της καταναλωτικής μανίας.
Δυστυχώς θέλει χρόνο για να ψάξει κανείς να βρει ένα "καλό "παιχνίδι και είναι σαφώς ευκολότερο να οδηγήσεις το παιδί μπροστά σε ένα πλήθος παιχνιδιών προτρέποντάς το να διαλέξει αυτά που θέλει . Πιστεύω, όμως, πως αξίζει το κόπο και τον χρόνο να κάνετε μια έρευνα αγοράς προτού αποφασίσετε εσείς ή τα παιδιά σας ποια παιχνίδια θα αγοράσετε τα φετινά Χριστούγεννα.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου