Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Παιδότοπος ή παιδική χαρά;

Η νέα τάση θέλει τα παιδιά να διασκεδάζουν στους παιδότοπους όπου τα πάντα είναι οργανωμένα και ελεγχόμενα, ενώ οι γονείς μπορούν να απολαύσουν τον καφέ τους ήσυχοι και ανενόχλητοι.
Ένας παιδότοπος προσφέρει στα παιδιά την ευκαιρία για παιχνίδι, για ξέσπασμα, για γέλιο, για φιλίες. Είναι πολύχρωμος, διαθέτει διαφορετικά είδη παιχνιδιών, παρέχει σνακ και χυμούς στα παιδιά, λειτουργεί και τις τέσσερις εποχές του χρόνου.
Η παιδική χαρά βρίσκεται συνήθως σε κάθε γειτονιά κι έτσι δεν απαιτείται αυτοκίνητο στη μετακίνηση, επιτρέπει στα παιδιά να παίξουν ελεύθερα, να πειραματιστούν με υλικά της φύσης (φύλλα, χώμα, άμμος κ.α.), να συναντήσουν τους γείτονές τους, να έχουν περισσότερο χώρο για να κινηθούν.
Η παιδική χαρά είναι δύσκολη υπόθεση για τους γονείς για πολλούς λόγους: η  συνεχής επίβλεψη των παιδιών τους είναι αναγκαία, ο καιρός δεν είναι πάντα σύμμαχος, η καθαριότητα του χώρου δεν είναι δεδομένη, τα παιχνίδια δεν είναι πάντοτε συντηρημένα.
Από την άλλη πλευρά, ο παιδότοπος είναι ένας χώρος κλειστός όπου το παιδί παίζει ελεγχόμενα με έτοιμα παιχνίδια. Ωστόσο, όσα φουσκωτά κι αν έχει μπροστά του ένα παιδί, δεν έχει τη δυνατότητα να επιλέξει το παιχνίδι του, να παίξει παραδοσιακά παιχνίδια (κρυφτό, κυνηγητό, αγαλματάκια κ.α.), να απολαύσει τα παιχνίδια ρόλων με τους συνομήλικούς του. Επιπλέον, σ' έναν παιδότοπο οι κινήσεις του παιδιού είναι περιορισμένες, αφού συνήθως υπάρχει προσωπικό που καθοδηγεί τα παιδιά στο πώς θα παίξουν.
Παιδότοπος ή παιδική χαρά λοιπόν;
Η απάντηση βρίσκεται κάπου στη μέση...
Ίσως να χρειαστεί να μπείτε στη θέση των παιδιών προκειμένου να αποφασίσετε! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου