Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ


Ο Χιονάνθρωπος και το Κορίτσι

του Ευγένιου Τριβιζά, σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
από Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

"... Με υλικό, λοιπόν, το ευαίσθητο και τρυφερό παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά, μια ομάδα νέων ηθοποιών, κάνει χρήση του θεάτρου της σύμβασης. Επιχειρεί να ανακαλύψει τους κώδικες ενός θεάτρου που μπορεί να επικοινωνήσει με τους πρώτους θεατές του, τα παιδιά. Τους θεατές που έχουν την ικανότητα να βλέπουν αυτό που δε φαίνεται, να αγγίζουν αυτό που δεν αγγίζεται, να συνομιλούν μ’ αυτό που δε λέγεται γιατί δεν είναι εύκολο να χωρέσει μέσα στις λέξεις..." Απόσπασμα από το σημείωμα του σκηνοθέτη.



Το Σκλαβί
της Ξένιας Καλογεροπούλου

ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ
από τις 17 Οκτωβρίου 2010 εώς το Μάϊο 2010
2310262051

Έχετε στο νου σας πως ένα ευρώ από κάθε μαθητικό εισιτήριο θα καταβάλλεται στο ΣΥΛΛΟΓΟ ΦΙΛΩΝ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ «ΣΤΟΡΓΗ» για την ενίσχυση της δράσης του Συλλόγου στη Θεσσαλονίκη, στην ειδική πτέρυγα που κατασκεύασε και εξόπλισε σε χώρο του νοσοκομείου Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ.
Ένα βασιλόπουλο βλέπει τη ζωγραφιά μιας βασιλοπούλας που κρατάει ένα γαλάζιο ρόδο, την ερωτεύεται και ξεκινάει να τη βρει στα πέρατα του κόσμου. Στο ταξίδι, που είναι μακρύ και επικίνδυνο, τον συνοδεύει ο αδερφός του, νόθος γιος του βασιλιά, παιδί μιας σκλάβας. Η βασιλοπούλα όμως δεν ερωτεύεται το βασιλόπουλο αλλά το «σκλαβί», που ποτέ δε θα παραδεχτεί πως την αγάπησε.


Οι Φασουλήδες του Κατσιπόρα
του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΟΦΟΥΛΗ
από Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Το Θέατρο Σοφούλη παρουσιάζει την παράσταση για παιδιά «Που να σκάσεις Κριστομπίτα,
δε θα πάρεις τη Ροζίτα.» σε κείμενο και σκηνοθεσία του Γιάννη Καλατζόπουλου.
Πρόκειται για μια ελεύθερη διασκευή από τους «ΦΑΣΟΥΛΗΔΕΣ ΤΟΥ ΚΑΤΣΙΠΟΡΑ»
του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα
Ο Κουνούπης περιτριγυρίζει ελεύθερος εδώ κι εκεί. Όλα τα βλέπει, όλα τα κοροϊδεύει, όλα τα διορθώνει. Και τώρα μας αφηγείται την ιστορία της μικρής και όμορφης Ροζίτας:
Η Ροζίτα αγαπάει τον τρελούτσικο και ονειροπόλο Κοκολίκο. Ο πατέρας της όμως θέλει να την παντρέψει με τον πλούσιο, γέρο και άγριο Δον Κριστομπίτα. Και πάνω στην ώρα εμφανίζεται ο Κουρίτο, που αγαπούσε τη Ροζίτα από μικρό παιδί αλλά έλειπε ναύτης στα καράβια. Τώρα όμως γύρισε αποφασισμένος να την παντρευτεί. 
Τι θα γίνει τελικά; Ποιος θα πάρει τη μικρή, γλυκειά  Δόνια Ροζίτα;
Τι ρόλο θα παίξουν σ’ αυτή τη μπερδεμένη ιστορία ο ταβερνιάρης Συννεφοτρομάρας, ο παπουτσής Λιγοψύχης και ο κουρέας Φίγκαρο; Και η νεράιδα, η Ώρα Μία, που μπαινοβγαίνει στο ρολόι θα βοηθήσει καθόλου;
… θα το δούμε. Ο μεγάλος Ισπανός ποιητής Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα σίγουρα έχει σκεφθεί ένα δίκαιο, ευτυχισμένο και πολύ … αστείο τέλος!


Η Πριγκίπισσα και ο Βάτραχος

ΘΕΑΤΡΟ ΑΘΗΝΑΙΟΝ
από 15 Οκτωβρίου 2010
2310832060

Το αριστουργηματικό παραμύθι των Αδερφών ΓΚΡΙΜ "Η ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΚΑΙ Ο ΒΑΤΡΑΧΟΣ" θα παρουσιάσουν για τη φετινή χειμερινή θεατρική περίοδο οι Θεατρικές Επιχειρήσεις του ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
Ο αγαπημένος των παιδιών ΧΑΡΗΣ ΡΩΜΑΣ έχει κάνει τη σκηνοθεσία ενώ έχει υπογράψει και τους στοίχουν των τραγουδιών, ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΟΥΓΑΝΕΛΛΗΣ έχει επιμελέιθεί τη μουσική της παράστασης, χορευτικά το θίασο έχει καθοδηγήσει ο ΦΩΤΗΣ ΜΕΤΑΞΟΠΟΥΛΟΣ, το κείμενο έχει γράψει η ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, τα κοστούμια η ΣΗΛΙΑ ΔΕΜΙΡΗ, το σκηνικό έχει ζωγραφίσει ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΟΣ, ενώ τη παράσταση φωτίζει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΖΑΙΟΣ.



Το Μούτρο και η Φάτσα
της Κορίνας Ιωαννίδου, σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Μήττα

ΘΕΑΤΡΟ ΦΛΕΜΙΓΚ
2310812000

Πρόκειται για έργο μικτού κουκλοθεάτρου (και οι δύο συντελεστές του έχουν εξειδικευτεί στο κουκλοθέατρο με σεμινάρια στο εξωτερικό) που παίζεται με ηθοποιούς και κούκλες, είδος θεάτρου για παιδιά που έχει καθιερώσει το θέατρό μας τα τελευταία χρόνια στην πόλη.
Είναι ένα έργο τρυφερό, το μόνο αυτή στη στιγμή που απευθύνεται σε μικρά παιδιά, ηλικίας από 2 έως 10 ετών. Μεταδίδει με μοναδικό τρόπο τα διανοήματα του έργου, παροτρύνει τους μικρούς θεατές να συμμετέχουν στη δράση του και αναπτύσσει την κριτική τους ικανότητα και τη φαντασία τους.
Το μούτρο και η Φάτσα, Παιδικό Θέατρο θεσσαλονίκη, Θέατρο ΦλέμιγκΗ ιστορία του «Μούτρου και της Φάτσας» δείχνει τον δρόμο της συνύπαρξης, μικρών και μεγάλων, ανθρώπων και ζώων και γενικότερα κάθε πλάσματος πάνω στον γη, αρκεί ο ένας να σέβεται το δικαίωμα του άλλου στη ζωή και να μάθει να προσφέρει την αγάπη του. Η αγάπη είναι το πολυτιμότερο δώρο της ζωής και αν το προσφέρουμε χωρίς ανταλλάγματα, τότε μόνο θα έχουμε ένα καλύτερο κόσμο, βγαλμένο από τις άδολες ψυχές των μικρών παιδιών, ένα κόσμο πραγματικά αντάξιό τους.
Μέσα από ένα ευχάριστο κι ανάλαφρο κλίμα και με γλώσσα που είναι κοντά στην παιδική ευαισθησία το έργο προσεγγίζει τα παιδιά και βρίσκει κώδικες επικοινωνίας μαζί τους. Περνάει στα παιδιά θετικά μηνύματα και τα οδηγεί στο να διοχετεύσουν τον πλούσιο ψυχισμό τους προς τη σωστή κατεύθυνση ώστε να αναδυθούν σε δρόμους δημιουργικούς, μακριά από τα αρνητικά πρότυπα που προβάλλει η εποχή μας. Στη εποχή της καλωδιακής τηλεόρασης με τα πολυάριθμα προγράμματα , του βίντεο, των ηλεκτρονικών υπολογιστών, του ίντερνετ, του άγχους της σχολικής αποδοτικότητας, των εξαντλητικών ρυθμών τα πάντα έχουν αλλάξει εκτός από τη φαντασία. Το θέατρο μπορεί να λειτουργήσει ως «αντίβαρο» στο σύγχρονο πολιτισμό μας και να τα δώσει στα παιδιά ένα διαφορετικό ερέθισμα για τη φαντασία, να τα βοηθήσει να διαμορφώσουν την προσωπικότητά τους, να γίνουν δημιουργικοί και το κυριότερο να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου